Select Page

STEM – 3de graad

Science, Technology, Engineering & Math. Of in het Nederlands: Een opleiding voor slimmerikken en handige vaklui. STEM is nieuwsgierig zijn en op zoek gaan naar oplossingen voor alledaagse problemen. Of dat nu het antwoord is op een wiskundig raadsel of een robot die de was doet. Bij STEM kan het allemaal!

Ben je dus op zoek naar een boeiende en uitdagende opleiding? Neem dan zeker eens een kijkje in ons aanbod. Onze leerkrachten zijn er klaar voor om jullie onder te dompelen in de wondere wereld van techniek en wetenschap.

ONZE OPLEIDINGEN

DUBBELE FINALITEIT

Elektromechanica

 

Heel veel mensen kijken met ontzag naar technische installaties. De hoeveelheid draden, koppelingen, automatische pompen en metertjes schrikt hen af. Jou echter niet, want jij weet perfect hoe, dankzij automatisering, apparaten ons het leven gemakkelijk maken, hoe wij het hoofd koel kunnen houden of hoe robotten haarfijn bandwerk uitvoeren.

Wil jij dus later het verschil maken in deze wereld van automatisering of hoogtechnologisch onderhoud?

Dan is de richting Elektromechanica beslist iets voor jou! 

De logische vooropleidingen zijn de 2de graad TSO Elektromechanica of Industriële wetenschappen. Bovendien moet je een stevige wiskundige basis hebben. 

Deze studierichting omvat twee grote blokken: 

Elektriciteit: je leert elektromechanische kringen analyseren en de basiswetten van de elektriciteit toepassen in diverse elektrische opstellingen. Je voert elementaire berekeningen uit die steunen op een wiskundige basis.

Mechanica: je verwerft basiskennis van theoretische mechanica en past dit toe in het vervaardigen van mechanische werkstukken. Je krijgt inzicht in de werking, de mogelijkheden en het gebruik van de belangrijkste werktuigmachines en gereedschappen. 

Onze school werkt al een hele tijd samen met het VDAB-competentiecentrum in Vilvoorde, voor onze leerlingen een extra troef omdat ze via korte opleidingen hun technische kennis verbreden.

Bovendien worden tijdens een twee-weken durende stage in het zesde jaar praktische competenties verfijnd op de werkvloer.

Verder studeren na je diploma secundair onderwijs? Dan zijn Professionele Bachelor in Elektromechanica of Elektronica-ICT of Industrieel Ingenieur slechts een paar van de mogelijkheden.

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Biologie 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Wiskunde 2 2
Elektromechanica / mechanica / elektriciteit / elektronica * 17 17

* Inclusief stage

ARBEIDSMARKTGERICHT

Centrale verwarming & sanitaire installaties

 

Deze opleiding maakt van jou een bekwame loodgieter en installateur van centrale verwarming. 

Je hebt weinig algemene vakken en spitst je toe op de praktijk. Maar onderschat het technische gedeelte van de opleiding niet. Moderne installaties zitten immers vol technische snufjes en nieuwe technologieën. Er komen alsmaar meer nieuwe toestellen en systemen op de markt : op stookolie, aardgas of zonne-energie. Die vragen uiteraard allemaal een andere aanpak.

Je leert over dakbedekking en warmteleer, over verschillende materialen zoals bijvoorbeeld leidingen in kunststof, koper of lood. Ook onderhoudswerkzaamheden komen aan bod in de lessen. 

Omdat veel sanitaire en verwarmingsapparaten elektrisch worden gevoed moet je ook kennis verwerven over elektrotechniek, regeltechniek en toegepaste elektronica. Al doende leer je sanitair plaatsen, centrale verwarming installeren en herstellen, autogeenlassen en elektrisch vlambooglassen. Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt,toe te passen in de praktijk. Je proeft zo van een reële werksituatie. 

Onze school biedt een extra troef via de lessen Engels die je krijgt in het complementair gedeelte van deze studierichting!

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken 4 4
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Sanitair / centrale verwarming * 24 24

* Inclusief stage

ARBEIDSMARKTGERICHT

Auto

 

Heb je een passie voor auto’s? Ben je een doorzetter? Ben je bereid om vanuit de praktijk te leren? Dan voel je je in de studierichting Auto op je best!

In deze studierichting is ervaringsgericht werken een aantrekkelijke aanpak om op een boeiende manier alle facetten van de auto en de autotechnieken te ontdekken. Je krijgt weinig algemene vakken maar onderschat het technisch gedeelte van de opleiding niet. Moderne voertuigen zitten immers vol met technische snufjes en nieuwe technologieën.

Via een combinatie van technisch tekenen, technologie, veel praktijkuren en stages leer je zelfstandig aan personenwagens werken.

Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto’s onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst.

Je maakt uitgebreid kennis met de verschillende onderdelen en de werking van de auto en hierbij komen zowel mechanica als elektrische voorzieningen aan bod. Ook de motoren, het rollend gedeelte, het chassis, de verschillende brandstofsystemen en de carrosserie staan op het programma.

Je leert tijdens je werkzaamheden rekening houden met de veiligheidsvoorzieningen, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en de voorschriften op het vlak van gezondheid, hygiëne, milieu en ergonomie.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt,toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reële werksituatie in een garage.

Onze school biedt een extra troef via de lessen Engels die je krijgt in het complementair gedeelte van deze studierichting!

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken 4 4
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Autotechnieken / elektromechanica / elektronica * 24 24

* Inclusief stage