Kunst – 3de graad

“Kunst is schoonheid en waarheid. De waarheid is niet altijd schoon” zei Georges van Acker. Wat mooi is gaan we je niet leren, dat is voor iedereen anders. Maar wat we je in onze opleidingen in het domein KUNST wel leren is jezelf uit te drukken en je creativiteit de vrije loop laten. Of het nu met verf en penseel is of met de computer… Bij KUNST kan het allemaal!

Ben je op zoek naar een opleiding waarin alles draait rond creëren dan vind je zeker en vast wel iets in ons aanbod. Onze leerkrachten nemen jullie alvast graag mee op een fantastische en creatieve reis.

ONZE OPLEIDINGEN

DOORSTROOM

BEELDENDE & AUDIOVISUELE VORMING

 

– Heb je interesse in alles wat met film en kunst te maken heeft?
– Heb je een open en kritische verbeeldingskracht?
– Gaat je hart sneller slaan van de hedendaagse audiovisuele beeldcultuur?
– Wil je in de voetsporen lopen van Felix Van Groeningen of Adil el Arbi?

Dan is de opleiding ‘Beeldende en audiovisuele vorming’ vast en zeker iets voor jou!

Je wil kennis maken met de wereld van fotografie, film, video, geluid en montage. Gedreven en gespecialiseerde leerkrachten leren je alles over de beeldende en audiovisuele taal en welke technische kennis je nodig hebt om je favoriete ‘shot’ te maken. Maar we leren je uiteraard niet enkel de theorie. Tijdens verschillende praktijklessen leren we je waarmee je jouw boodschap in vorm, ruimte, kleur en compositie kan weergeven.

Je leert om kunst en cultuur bewust te onderzoeken en vormt hier je eigen mening over. Met je inzichten creëer je unieke beelden in een audiovisuele taal. Er is heel wat stiptheid, doorzetting, organisatietalent en werkkracht nodig bij het uitwerken van deze projecten. Je krijgt ook een breed aanbod aan algemene vakken.

Wat na de tweede graad?

In de tweede graad bereiden we je voor op de derde graad ‘Audiovisuele Vorming of Beeldende Vorming’ (Beeldende Vorming bieden we voorlopig niet aan in onze school). De derde graad is nog praktischer en stoomt je klaar voor verdere studies. Met je diploma secundair onderwijs kan je kiezen voor een opleiding die in het verlengde ligt van deze kunstopleiding. Natuurlijk kan je ook een andere richting inslaan en voor een totaal andere vervolgstudie kiezen.

Misschien word je wel animator, fotograaf, copywriter, journalist, redacteur, scenarist, producer, regisseur, beeld- en geluidstechnicus, radiofiguur, camera-/lichtman of -vrouw,… of beroemd! 

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 /
Aardrijkskunde / Biologie 3 /
Engels 2 /
Frans 2 /
Geschiedenis 2 /
Lichamelijke opvoeding 2 /
Nederlands 3 /
Wiskunde 4 /
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Chemie 1 /
Fysica 1 /
Kunstgeschiedenis 2 /
Audiovisuele vorming 10 /

 

DUBBELE FINALITEIT

Toegepaste beeldende kunst

 

Een uitgesproken belangstelling voor vrije en toegepaste kunst en voor beeldende technieken is een must binnen deze studierichting. Je houdt van tekenen, schetsen en schilderen; beeldhouwen, fotografie en vrije grafiek…. Je leert je vrij en expressief uitdrukken in zowel gekende als nieuwe technieken en kunstvormen. Je zoekt de meest geschikte manier om je denken en voelen artistiek vorm te geven.

Het is een praktisch-artistieke studierichting die voorbereidt op verdere studies. Naast een brede theoretische algemene vorming krijg je kunsthistorische vakken en creëer je, gebruik makend van allerlei beeldende en toegepaste technieken, kunst. Je exploreert verschillende kunstdisciplines die met de vrije hand kunnen beoefend worden. Gaandeweg worden eigen inbreng, interpretatie en expressiviteit belangrijker. De lessen kunstgeschiedenis en tentoonstellingsbezoeken vullen je praktijkervaringen aan en verrijken je persoonlijk werk. Je verwerft een brede algemene en culturele bagage en een kritische, sterke, creatieve persoonlijkheid. 

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Biologie 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Kunstgeschiedenis 2 2
Toegepaste beeldende vorming 12 12
Waarnemingstekenen 4 4

 

ARBEIDSMARKTGERICHT

Publiciteitsgrafiek

Misschien ben jij wel op zoek naar een modern beroep waarbij je artistieke en praktische talenten kan combineren. Een beroep waarin je creatief moet zijn, maar toch ook een beetje commercieel mag denken. 

Dan zit je bij de afdeling Publiciteitsgrafiek op de juiste plaats!

Publiciteitsgrafiek heeft te maken met het ontwerpen van bijvoorbeeld logo’s, affiches of verpakkingen. Maar je krijgt ook te maken met sign en belettering en zelfs een beetje met kunst. 

Deze richting is immers een praktische voorbereiding op beroepen in de grafische of publiciteitssector. Zo oefen je je in het uitvoeren van de verschillende stappen in reclameopdrachten : een ontwerp maken, het drukklaar maken en vervolgens presenteren. Zelfs kostprijsberekening staat op het programma. 

Onze school biedt een extra troef via de lessen Engels die je krijgt in het complementair gedeelte van deze studierichting!

De logische stap na Publiciteitsgrafiek is het zevende specialisatiejaar Publiciteit en Illustratie. 

Lessenpakket bekijken

Basisvorming 5° jaar 6° jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken 4 4
Specifieke vorming
5° jaar 6° jaar
Waarnemingstekenen / publiciteitstekenen 3 3
Praktijk publiciteitstekenen 10 10
Stage publiciteitstekenen 2 4
Publiciteitstekenen 10 8