MENS – 2de graad

Ons domein MENS is er voor al wie graag zorgt voor anderen en sociaal is ingesteld. Wij stomen de nieuwe helden van de zorg klaar! Van ‘Algemene voeding’ tot ‘Zorgen voor anderen’. Wil jij ook graag je leven in het teken stellen van anderen? Of ben je op zoek naar de juiste voorbereiding voor een verdere studie? Bij MENS kan het allemaal!

Neem gerust een kijkje in ons aanbod, er is vast en zeker wel een opleiding die jou aanspreekt. Onze leerkrachten staan te popelen om jullie voor te bereiden op een carrière als zorgheld!

ONZE OPLEIDINGEN

DOORSTROOM

Nieuw!

Maatschappij & welzijns-wetenschappen

 

– Is het menselijke gedrag een mysterie dat jij graag wilt ontrafelen?
– Ben je sociaal vaardig of wil je hier graag sterker in worden?
– Filosofeer je wel eens over de zin van het leven?
– Werp jij graag een kritische blik op de actualiteit?
– Heb je bovendien een hart voor wetenschap?

Dan is de studierichting ‘Maatschappij- en welzijnswetenschappen’ iets voor jou!

Naast een breed aanbod aan algemene vakken word je ondergedompeld in de gedragswetenschappen (psychologie, pedagogie) en sociale wetenschappen. Ook maak je kennis met de wereld van de filosofie. Je leert dit alles in verband te leggen met onze samenleving, gezondheid en welzijn. Jouw communicatieve vaardigheden krijgen een boost en je leert als geen ander jouw mening op een correcte manier te uiten. Samen met de andere leerlingen breng je opdrachten tot een goed einde. De theoretische kennis instuderen zie jij als een uitdaging die jij met veel plezier aangaat. Dankzij jouw open geest, doorzettingsvermogen en wetenschappelijk inzicht sta je te springen om met onze gespecialiseerde leerkrachten aan de opleiding te beginnen.

Wat na de tweede graad?

In de tweede graad bereiden we je voor op de derde graad ‘Welzijnswetenschappen’, waar je klaargestoomd wordt voor verdere studies. We verdiepen ons in het wetenschappelijke gedeelte waar vakken als wiskunde, biologie en chemie uitgebreider aan bod komen. Met je diploma secundair onderwijs kan je kiezen voor een opleiding die in het verlengde ligt: sociale gezondheidswetenschappen, gezondheidszorg, psychologie, pedagogische wetenschappen, onderwijs, sociaal-agogisch werk, … behoren zeker tot de mogelijkheden. Natuurlijk kan je ook een andere richting inslaan en voor een totaal andere vervolgstudie kiezen. Misschien word je wel maatschappelijk werker, psycholoog, leerkracht, orthopedagoog, verpleegkundige of één van de vele andere beroepen waar de mens centraal staat!

Lessenpakket bekijken

Basisvorming min – max
Levensbeschouwelijk vak 2
Geschiedenis / aardrijkskunde 1 – 3
Wiskunde 3 – 7
Natuurwetenschappen 3
Talenplein ¹ 7 – 11
Initiatie Duits 0 – 2
Lichamelijke opvoeding 0 – 2
Optie sport 0 – 4
Domeinlab 2
Psychologie 3
Filosofie 2
Sociologie 2
Anatomie 1
Masterclass 2
DIY 2

¹ Talenplein = Combinatie van Nederlands, Frans en Engels

Meer info over onze vakclusters? Bekijk onze infopagina

DUBBELE FINALITEIT

Maatschappij & welzijn

 

– Ben je gefascineerd door het menselijke gedrag?
– Staat een gezonde levensstijl bij jou hoog in het vaandel?
– Heb je interesse in de opvoeding en behoeften van jong en oud?
– Sta je te popelen om expert te worden in het ondersteunen, verzorgen en begeleiden van kinderen en volwassenen?

Dan is de studierichting ‘Maatschappij en welzijn’ iets voor jou!

We bieden jou een gamma aan algemene vakken aan en als kers op de taart krijg je een inleiding in de toegepaste psychologie, pedagogiek en toegepaste biologie. Je leert zorgen en begeleiden op maat van kind en volwassene. Logistieke en huishoudelijke taken kennen voor jou geen geheimen meer op het einde van jouw opleiding. Een gezonde dosis theorie wordt gecombineerd met praktijklessen en workshops. Kortom, dé ideale combinatie voor jou.

Wat na de tweede graad?

In de tweede graad bereiden we je voor op de derde graad ‘Opvoeding en begeleiding’ of ‘Gezondheidszorg’ (Gezondheidszorg bieden we voorlopig niet aan in onze school). De derde graad is nog praktischer en stoomt je klaar voor een job als opvoeder. Wil je daarna graag verder studeren dan is een opleiding in de gezondheidszorg, het onderwijs of sociaal werk jou op het lijf geschreven. Natuurlijk kan je ook een andere richting inslaan en voor een totaal andere vervolgstudie kiezen. Misschien word je wel gezondheidswerker, leerkracht, pedagoog, woonbegeleider, … of gewoon de persoon met het hart op de juiste plaats!

Lessenpakket bekijken

Basisvorming min – max
Levensbeschouwelijk vak 2
Geschiedenis / aardrijkskunde 1 – 3
Wiskunde 3 – 7
Natuurwetenschappen 2
Talenplein ¹ 7 – 11
Initiatie Duits 0 – 2
Lichamelijke opvoeding 0 – 2
Optie sport 0 – 4
Domeinlab 2
Pedagogie / opvoedkunde 4
Voedingsleer 3
Welzijn 2
Anatomie 1
Masterclass 2
DIY 2

¹ Talenplein = Combinatie van Nederlands, Frans en Engels

Meer info over onze vakclusters? Bekijk onze infopagina

ARBEIDSMARKTGERICHT

Zorg & welzijn

– Tovert het helpen van anderen een glimlach op jouw gezicht?
– Ben je begaan met je eigen gezondheid en die van anderen?
– Breng jij huishoudelijke taken graag tot een goed eind of wil je dit leren?
– Wil je jou graag verdiepen in de levensloop en behoeften van jong en oud?

Dan is de studierichting ‘Zorg en welzijn’ iets voor jou!

In deze richting krijg je een basisvorming, aangevuld met de vakken die van jou een verzorgende maken die als de beste weet waar ze mee bezig is. We leggen de nadruk op de praktijklessen, workshops en stages om jou de kneepjes van het vak aan te leren. Of het nu gaat om een hemd strijken of een wandeling begeleiden, niets is jou te veel gevraagd. Zolang je maar mensen kan helpen, ben je gelukkig.

Wat na de tweede graad?

In de tweede graad bereiden we je voor op de derde graad ‘Verzorging’ en ‘Assistentie in wonen, zorg en welzijn’ (deze richting bieden we voorlopig niet aan in onze school). De derde graad is nog praktischer en stoomt je klaar voor een job als kinder-, bejaarde- of thuisverzorgende.

Lessenpakket bekijken

Basisvorming
Levensbeschouwelijk vak 2
Mundo 3
Steam 2
Talenplein ¹ 7
Lichamelijke opvoeding 2
Uitdieping domein 2
Voeding 8
Verzorging 5
Welzijn 3

¹ Talenplein = Combinatie van Nederlands, Frans en Engels

Meer info over onze vakclusters? Bekijk onze infopagina