STEM – 3de graad
Science, Technology, Engineering & Math. Of in het Nederlands:
een opleiding voorslimmerikken en handige vaklui. STEM is nieuwsgierig zijn en op zoek gaan naar oplossingen voor alledaagse problemen. Of dat nu het antwoord is op een wiskundig raadsel of een robot die de was doet. Bij STEM kan het allemaal!
Ben je dus op zoek naar een boeiende en uitdagende opleiding? Neem dan zeker eens een kijkje in ons aanbod. Onze leerkrachten zijn er klaar voor om jullie onder te dompelen in de wondere wereld van techniek en wetenschap.
ONZE OPLEIDINGEN
DOORSTROOM
TECHNOLOGISCHE WETENSCHAPPEN & ENGINEERING
Ben jij geboeid door technologie, wetenschap en hoe dingen écht werken? In Technologische Wetenschappen & Engineering combineer je een stevige theoretische basis met praktische toepassingen.
Je verdiept je in fysica en ontdekt de principes achter elektrodynamica, mechanica, trillingen en thermodynamica. In chemie leer je stoffen classificeren, chemische reacties analyseren en structuurformules opstellen.
Wiskunde vormt de ruggengraat van deze richting. Je gaat verder dan de basis met complexe getallen, matrices en predicaatlogica en leert abstract en probleemoplossend denken.
In informatica werk je met algoritmes en datastructuren en pas je computationele modellen toe om wetenschappelijke en technische vraagstukken op te lossen.
Daarnaast ga je aan de slag in het labo, waar je experimenteert met gespecialiseerde apparatuur en leert denken als een ingenieur. Kritisch, creatief en altijd op zoek naar slimme oplossingen met impact.
Deze richting is ideaal voor wie analytisch denkt, graag problemen oplost en zich wil onderdompelen in de wereld van technologie en engineering.
DUBBELE FINALITEIT
ELEKTROMECHANICA
Technische installaties schrikken veel mensen af, maar jij niet. Jij begrijpt hoe automatisering machines laat werken, hoe koeltechnieken ons comfort verhogen en hoe robots precisiewerk uitvoeren.
Wil je een toekomst in automatisering of hoogtechnologisch onderhoud? Dan is Elektromechanica jouw richting! Een stevige wiskundige basis en een vooropleiding in TSO Elektromechanica of Industriële Wetenschappen zijn aanbevolen.
Deze studierichting bestaat uit twee pijlers:
- Elektriciteit: Je leert elektromechanische kringen analyseren, elektriciteitswetten toepassen en wiskundige berekeningen maken.
- Mechanica: Je verwerft inzicht in theoretische mechanica en past dit toe in de productie van mechanische werkstukken. Je leert werken met machines en gereedschappen.
Dankzij onze samenwerking met het VDAB-competentiecentrum in Vilvoorde volg je korte opleidingen om je technische kennis te verdiepen. In het zesde jaar verfijn je je vaardigheden tijdens een twee weken durende stage.
Verder studeren? Mogelijke vervolgopleidingen zijn een Professionele Bachelor in Elektromechanica of Elektronica-ICT, of een opleiding tot Industrieel Ingenieur.
ARBEIDSMARKTGERICHT
Sanitaire & verwarmingsinstallaties
Deze opleiding maakt van jou een bekwame loodgieter en installateur van centrale verwarming.
Je hebt weinig algemene vakken en spitst je toe op de praktijk. Maar onderschat het technische gedeelte van de opleiding niet. Moderne installaties zitten immers vol technische snufjes en nieuwe technologieën. Er komen alsmaar meer nieuwe toestellen en systemen op de markt : op stookolie, aardgas of zonne-energie. Die vragen uiteraard allemaal een andere aanpak.
Je leert over dakbedekking en warmteleer, over verschillende materialen zoals bijvoorbeeld leidingen in kunststof, koper of lood. Ook onderhoudswerkzaamheden komen aan bod in de lessen.
Omdat veel sanitaire en verwarmingsapparaten elektrisch worden gevoed, moet je ook kennis verwerven over elektrotechniek, regeltechniek en toegepaste elektronica. Al doende leer je sanitair plaatsen, centrale verwarming installeren en herstellen, autogeenlassen en elektrisch vlambooglassen. Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt,toe te passen in de praktijk. Je proeft zo van een reële werksituatie.
Onze school biedt een extra troef via de lessen Engels die je krijgt in het complementair gedeelte van deze studierichting!
ARBEIDSMARKTGERICHT
elektrische installaties
In deze opleiding leer je hoe je elektrische installaties plaatst, onderhoudt en renoveert in woningen en gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen of winkels. Je voert zelfstandig uitdagende opdrachten uit en krijgt praktijkervaring met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties, domotica en herstellingen van elektrische toestellen.
Daarnaast maak je kennis met industriële technieken: van elektrische machines en regelkringen tot hoogspanningsinstallaties en meettechnieken. Je leert ook schema’s omzetten naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen automatiseren.
Tot slot leer je kosten berekenen en hou je rekening met veiligheid, milieu en energiebeheer. Klaar om een echte specialist te worden?